Een ogenblik geduld a.u.b.

WoON oversamplingsbijeenkomst Utrecht

door Remi de Cock

Op donderdag 23 maart vond de informatiebijeenkomst plaats voor de oversampling van het WoON2018. Tijdens deze bijeenkomst in Utrecht gaven BZK, het CBS en ABF uitleg over het WoON, de steekproef met oversampling en het gebruik van het WoON via Cita Vista. Ook werden praktische zaken en ervaringen met het gebruik van het WoON gedeeld.

BZK opende de ochtend met een presentatie over het hoe en waarom van het WoON en lichte de vragenlijst toe met nieuwe thema’s. Zo wordt er in 2018 weer een energiemodule gehouden als vervolg op de woningmarktmodule. Niet alleen het thema Duurzaamheid en Energie krijgt aandacht in het nieuwe WoON2018, maar ook de VVE’s, de zoek- en wachttijden van huurders en kopers en de oversampling van krimp- en anticipeergebieden.

Het CBS presenteerde de vernieuwde steekproef en gaf praktische informatie over de oversampling. Ook werd de “rekentool”, gepresenteerd, op basis waarvan deelnemers aan de oversampling van het WoON een eerste kostenindicatie kunnen krijgen van het oversamplen.

Ook was er een presentatie van een gebruiker van het WoON. Bram Verhoef van Bureau Onderzoek & Statistiek van de gemeente Nijmegen toonde hoe de gemeente de uitkomsten van het WoON gebruikt voor het lokale beleid als input voor modellen en het structuurbeeld van de woningmarkt. ABF sloot de ochtend af met een demonstratie van het vernieuwde CitaVista.

Alle presentaties en de rekentool zijn hier te vinden.